torstai 12. maaliskuuta 2015

Chia-siemenet testimyllyssä

Noniin!  Maanantaina poikkesin vihdoin asioillani punnitse ja säästä-kaupassa ja nappasin mukaan pienen pussillisen niitä chia-siemeniä. Noin 400g siemeniä maksoi noin 4 euroa.
 Kotiin tullessa alkoi armoton googletus, että miten näitä nyt sitten kannattaa käyttää. Löytyi hirveästi tietoa, erilaisia reseptejä, sekä hillitön lista siemenien ihmeellisistä terveysvaikutteista. En enää muista puoliakaan, enkä tiedä onko se tarpeellista edes. Joka tapauksessa kuulemma tosi terveellisiä ovat, paljon vitamiineja, kuituja, hyviä rasvoja, proteiinia. Ja kuten kaikesta uudesta ja ihmeellisestä, löytyi tästäkin "uusravinnosta" , myös niitä varoittavia artikkeleita. Kuinka joku mies meinasi tukehtua syötyään siemeniä kuivana, ( siemenet siis imevät vettä itseensä, oliko kymmenkertaisen määrän ja olivat näin olleen turvotessaan tehneet tukoksen miesparan ruokatorveen, tai jotenkin noin :D ) ja kuinka Chia-siemenien käyttöä tulisi rajoittaa 1rkl päivässä, kun niistä ei ihan tiedetä kaikkea.
Niinkuin kuka tahansa järkevä ihminen, minäkin suhtaudun varauksella kaikkeen internetin informaatioon, tulin kuitenkin tulokseen, että uskallan näitä syödä ja kokeilla. Ja kun se tukehtumaisillaankin ollut mies oli selvinnyt hengissä, niin uskon ettei tässä nyt ole hätää :D



Ensimmäisenä ajattelin, että siemenet toimisivat hyvin tuorepuuron kanssa. Mulla menikin sitten pari iltaa niin väsyneissä merkeissä, että ajatus niinkin simppelin ruoan tekemisestä tuntui liian ylivoimaiselta. Vähän vahingossa päädyin sitten eilen ja toissapäivänä yhdistämään siemenet smoothieen.  Meillä oli tollasta protskujuomaa kaapissa ja ajattelin laittaa ne sinne likoomaan. Toiveena oli että siemenet turpoaa niin, että yhdistelmästä tulee ihana vanukas, not. En oikein löytänyt kunnon informaatiota siitä, missä suhteessa nestettä ja siemeniä laitetaan. Mä laitoin 2,5 dl sitä juomaa ja n.2rkl siemeniä. Liotusaikakin aiheutti päänvaivaa. Jossain sanottiin että 15min riittää ja jossain kehotettiin peittämään siemenet kannella ja odottaa puoli tuntia. Lopulta ajaksi muodostui jotain 15-30 minuutin välillä ja sekoittelin seosta vähän ajan välein. Se oli sellaista pientä sammakonkutu mössöä siellä proteiinijuoman seassa :D ei vanukasta, ei hyytelöä. Ajattelin että ei sellaista kukaan syö tai juo ja päätin pyöräyttää setin blenderin kautta. Lisäsin joukkoon vielä banaania ja hitto soikoon, sehän olikin herkkua! Koostumus oli jotenkin ihanan kuohkea ja pehmeä ja uskon sen tulleen siitä sammakonkudusta.




Positiivista oli myös huomata, että nälkä on pysynyt tosi hyvin poissa näiden juomien jälkeen! Myös tämän alla olevan tuorepuuron, jonka pääsin vihdoin tänä aamuna testaamaan, jälkeen olo on ollut mukavan tasainen. Tämän tuorepuuro reseptin kehittelin  kaiken sen tiedon perusteella, mitä päähäni on jäänyt noista Google seikkailuista. Jäi ajatus vaniljaisesta mantelijuomasta, joka vaihtui vanilja soijamaitoon. (Ja siitä jäi ajatus oman mantelimaidon valmistuksesta! )
Puurohiutaleiksi valikoitui tattarihiutaleet, joiden kälyni oli kehunut sopivan hyvin tuorepuuron raaka-aineeksi.



Resepti:
1,5 dl vanilja soijamaitoa
1dl tattarihiutaleita
1rkl chia-siemeniä
1/2 tl kanelia
- yöksi jääkaappiin kannelliseen rasiaan
Aamulla laitoin päälle päärynäpaloja sekä murskattuja cashew pähkinöitä. Haaveilin ensin banaaniviipaleista, mutta mies oli pöllinyt viimeisen työevääksi.

Tää oli oikeesti ihan herkkua! En tiedä voisko tätä edes hyvällä omalla tunnolla syödä joka aamu :D Vikat lusikalliset tuntui ehkä jopa liian makeilta. Mutta sehän on tuon vanilja soijamaidon tekosia, senhän voi korvata millä tahansa muulla maito/kasvijuomalla. Eilisen smoothieen sisältyi myös tuo vanilja juoma, banaani ja päärynä. Ja chia-siemenet. Niistä tais tulla mun kavereita.


- Mia



2 kommenttia:

  1. Mä oon ihan koukussa noihin! :D Niin hyviä! Laitan illalla 2rkl likoomaan noin 1,5 desiin sokeritonta mehukeittoa ja syön aamulla! Myös vaniljan makunen soijamaito on hyvä, mutta mehukeitosta tulee kivempi kiisseli! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) mä harvemmin käytän mehukeittoja, mutta jokaiseen smoothieen oon nyt lisännyt :)

      Poista